Voimaa luonnosta – miten luonto ympärillämme vaikuttaa meihin?

Tiesitkö, miten luonto vaikuttaa sinuun? Koska viimeksi olit luonnon kanssa tekemisissä? Use of Natural Resources in Tourism -opintojaksolla olemme käsitelleet yhtenä aiheena luonnon vaikutusta ihmisen hyvinvointiin. Jo pienetkin hetket luonnossa tarjoavat uskomattomia hyötyjä sekä kehon että mielen hyvinvointiin. Osana kurssia olemme myös kehittäneet päiväohjelman matkailijoille, jossa olemme konkreettisesti pohtineet, miten luoda asiakkaalle kokemus luonnossa.

Luonto ja hyvinvointi ovat aina kulkeneet käsi kädessä. Luonnolla on tunnetusti lyhyitä kuten myös pitkäaikaisia vaikutuksia ihmisten fyysiseen ja psyykkiseen terveyteen. Vaikutukset fyysiseen terveyteen ovat suurimmaksi osaksi hyvin itsestään selviä; ihmiset liikkuvat enemmän luonnossa, ja aktiivisuus parantaa fyysistä terveyttä. Erilaisten ympäri maailmaa tehtyjen tutkimusten kautta on saatu selville, miten lyhyetkin luontovierailut vaikuttavat positiivisesti esimerkiksi henkilöiden syketaajuuteen ja pidemmällä tähtäimellä voivat jopa estää esimerkiksi hengityselinsairauksia. (Tyrväinen, Lanki, Sipilä & Komulainen 2018.)

Kun puhutaan luonnosta, suurimmalla osalla ihmisistä tulee ensimmäisenä esimerkiksi metsä mieleen. Luontoa on kuitenkin aivan kaikkialla ja luonnossa liikkumista, tai vain olemista, voi toteuttaa helposti myös esimerkiksi kaupunkien rakennetuissa puistoissa. Kaikella luonnossa liikkumisella on positiivisia vaikutuksia terveyteen, mutta mitä suurempi luontoalue on kyseessä, sitä paremmin pystytään varmistamaan sen hyvinvointivaikutukset. (Luke www-sivut n.d.)

Luonto voi vaikuttaa psyykkiseen mielenterveyteen suoraan tai aivan huomaamattomasti. Missä tahansa luonnossa liikkuminen kuitenkin edistää tunnetun stressin vähentämistä, ja sillä on huomattu olevan suora vaikutus suuremmista stressaavista elämäntilanteista johtuvien negatiivisten ajatusten lieventämiseen ja jopa itsetunnon kohentamiseen. Luonnossa liikkumisen on myös huomattu vaikuttavan lapsilla esimerkiksi ADHD-oireisiin, sillä luonto on rauhallinen paikka, jossa ei ole ulkopuolisia ärsykkeitä kuten suurta melua. Henkilöiden huomattiin keskittyvän paremmin ja olevan tarkkaavaisempia luonnossa oleskelun jälkeen. (Marjamäki 2018.) Mitä enemmän liikutaan luonnossa, sitä parempi on emotionaalinen hyvinvointi ja sen kautta koko mielenterveys.

Summery rural farmhouse experience – Feel the nature around you!

Tehtävänämme tällä kurssilla oli kehittää asiakkaille päiväohjelma, jonka teemana on rural farmhouse in summer. Keksimme tapahtumapaikaksi kuvitteellisen maatilaympäristön lähellä suomalaista sekametsää. Päiväohjelmamme sisältää monenlaista luontoon liittyvää toimintaa maatilan luonnonläheisessä miljöössä. Siellä asiakkaat pääsevät kokemaan luonnon rauhoittavan voiman ja osallistumaan maatilan arkeen.  Päiväohjelmassamme luonto on siis suuressa roolissa ja sitä hyödynnetään monipuolisesti, mutta vastuullisesti. Asiakkaat pääsevät esimerkiksi tutustumaan maatilan eläimiin niiden luonnollisessa elinympäristössä.

Maatilavierailullaan asiakkaat pääsevät tutustumaan suomalaiseen metsään ja luontoon sekä oppimaan, miten luonnonvaroja hyödynnetään maatilan jokapäiväisessä elämässä. Asiakkaat pääsevät kokemaan erilaisia aktiviteettejä, kuten marjojen ja sienien poimintaa sekä ruuan viljelyä pellolla satokauden mukaan. Päiväohjelma on suunniteltu niin, että luontoa ei vaurioiteta. Esimerkiksi saunaan valmistettavia vihtoja varten ei katkota oksia puista, vaan ne tehdään metsän hakkaamisen yhteydessä ylijääneistä oksista. Metsässä liikutaan vain valmiita polkuja pitkin, jotta metsän kasvillisuus ei kärsi. Asiakkaille kerrotaan myös jokamiehenoikeuksista, jonka sääntöjä kaikkien metsässä liikkujien tulee noudattaa. Ohjelmamme avulla tarjoamme asiakkaalle mahdollisuuden hiljentyä ja rauhoittua luonnon äärellä esimerkiksi riippumattomakoilun kautta.

Kuva: Unsplash
Kuva: Unsplash

Mitä opimme luonnonvarojen käytöstä osana matkailua?

Opimme tässä tehtävässä, että saatamme pitää suomalaista luontoa ja sen puhtautta välillä itsestäänselvyytenä. Monelle ulkomaalaiselle se on kuitenkin uskomaton kokemus, jollaiseen heillä ei kotimaassaan ole mahdollisuutta. Opimme myös, että luonto tarjoaa meille paljon enemmän ja erilaisilla tavoilla hyvinvointia kuin olimme osanneet ajatella. Huomasimme, että luontoa on mahdollista hyödyntää matkailualan aktiviteeteissa kestävästi. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että kestävillä valinnoilla palvelu jäisi vajaaksi tai tehokkuudesta täytyisi tinkiä.

Haastamme sinutkin laittamaan kumpparit jalkaan ja talsimaan lähimpään metsään keräämään voimaa syksyisestä luonnosta!

Lähteet:

Luke www-sivut. n.d. Luonnon hyvinvointivaikutukset. Viitattu 14.11.2020. https://www.luke.fi/tietoa-luonnonvaroista/virkistyskaytto/luonnon-hyvinvointivaikutukset/

Marjamäki, E. 2018. Tutkimustietoa luonnon vaikutuksista lasten hyvinvointiin. Viitattu 14.11.2020. https://www.hyvinvoinnin.fi/blogs/mieli-ja-hyvinvointi/tutkimustietoa-luonnon-vaikutuksista-lasten-hyvinvointiin

Tyrväinen, L., Lanki, T., Sipilä, R. & Komulainen, J. 2018. Mitä tiedetään metsän terveyshyödyistä? Viitattu 14.11.2020. https://www.duodecimlehti.fi/duo14421

Teksti: Matkailun toisen vuoden opiskelijat Sini Kiljala, Emmi-Lotta Lindell, Julia Roumio ja Sandra Uusitalo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *