Mihin se ruoka hävisi?

”Joku on sen valmistanut, se on pakattu ja kuljetettu tänne. Se on kannettu ylös, purettu pakkauksista, säilötty, valmistettu, laitettu tarjolle – ja sitten se heitetään roskiin.” Näin kuvasi Original Sokos Hotel Vaakunan hotellipäällikkö Riina Ojanen ruokahävikin ydinongelmaa. Mikäli ruokahävikkiin ei kiinnitettäisi huomiota, voisi jokainen hotellivieras aamiaiselle saapuessaan heittää saman tien roskiin banaanin tai kolme nakkia. Sen verran nimittäin on keskimääräinen ruokahävikki ilman toimenpiteitä. Aika huikea ajatus.

Osallistuimme ensimmäisen vuoden opiskelijoiden kanssa päätöksentekotyöpajaan, joka toteutettiin yhdessä Turun yliopiston Brahea-keskuksen kanssa. Turun yliopiston Céline Kylänpää ja Timo Halttunen tutkivat kansainvälisessä hankkeessa opiskelijoiden päätöksentekotaitoja. Käytännön ongelmana oli ruokahävikki ja alustuksen ongelmaan tarjoili hotellipäällikkö aidossa oppimisympäristössä hotellin ravintolasalissa. Opiskelijat pohtivat pienryhmissä, miten esimerkiksi linjastoja muuttamalla, aamiaisaikoja porrastamalla, lautaskokoa pienentämällä, positiivisella viestinnällä ja varastonkierrolla voidaan vähentää asiakkaiden lautasille jäävän ruoan määrää.

Ruokahävikin lisäksi opiskelijat oppivat aktiivisen osallistumisen, keskustelun vetämisen ja erilaisten näkökulmien kuuntelemisen merkityksestä. Oli hienoa seurata, miten opiskelijat yhdistivät työkokemuksesta karttunutta osaamista uusiin ideoihin ja ryhmät pääsivät heittäytymään ongelman ratkaisuun.

Ja sen ruoanhan ei tarvitse hävitä roskiin – buffetaamiaisella voi aina hakea lisää, niin jaksaa ratkoa taas seuraavia ongelmia!

Teksti: Heini Korvenkangas
Kuvat: Emma Roinila

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.