Vastuullisesti ja kestävästi yhdistelemällä monipuolisuutta luontomatkailuun

Luontomatkailuun löytyy yhtä paljon motiiveja kuin kävijöitäkin, ja erityisesti meneillään olevan koronapandemian myötä myös suomalaiset ovat innostuneet entistä ahkerammin nauttimaan luontomatkailukohteiden tarjonnasta. Metsähallituksen koostamien kävijätutkimusten mukaan kuitenkin suurelle osalle luonnosta oppiminen, siellä rentoutuminen, maisemien ihailu, luonnossa yöpyminen ja henkisen hyvinvoinnin ylläpito ovat tärkeimpiä luonnossa liikkumisen motiiveja (Kaikkonen, Virkkunen, Kajala, Erkkonen, Aarnio & Korpelainen 2014).

Kuva: Mikko Nikkinen / Visit Finland

Suomen luonnossa on neljä vuodenaikaa, mikä tarjoaa monipuolisesti vaihtoehtoja niin matkailupalveluiden tuottajille kuin matkailijoillekin. ”Vaihtelu virkistää” sanotaan, joten mitä mahdollisuuksia virkistäytymiseen tarjoakaan sekä eri luontotyyppien että vuodenaikojen yhdisteleminen keskenään – tähänhän löytyy tuhansia variaatioita!

Suomen luontoa voidaan siis pitää ehtymättömänä mahdollisuuksien aarreaittana, ainakin teoriassa ja mitä tulee matkailupalveluiden ja aktiviteettien suunnitteluun. Luonnonvarat eivät todellisuudessa tietenkään ole ehtymättömiä, varsinkaan ihmisen käsissä, joten niitä täytyy osata hyödyntää kestävästi ja vastuullisesti – niin, että monipuolisuus ja mahdollisuus luontomatkailusta nauttimiseen vaihtelevasti säilyy myös tuleville matkailijapolville.

Kuva: Elina Sirparanta / Visit Finland

Vastuullisuus ja kestävyys yhdistetään helposti samaa tarkoittaviksi toiminnoiksi matkailussa. Kestävä matkailu tarkoittaa sekä nykyisen että tulevan toiminnan ympäristöllisten, taloudellisten ja sosio-kulttuuristen vaikutusten kokonaisvaltaista huomiointia; matkailijoiden, matkailuyritysten, matkailukohteiden, ympäristön ja paikallisväestön tarpeet ja erityispiirteet huomioidaan kaikessa toiminnassa. Vastuullinen matkailu taas on liiketoimintaa ja yritysvastuuta, jolla pyritään saavuttamaan ja toteuttamaan edellä kuvattua tavoitetta, eli kestävää matkailua. (Business Finland -verkkosivut, n.d.)

Kuva: Harri Tarvainen / Visit Finland

Suomen neljä vuodenaikaa siis tarjoavat mahdollisuuden kiinnostavaan ympärivuotiseen luontomatkailuun joka puolella maatamme sekä kotimaisille että ulkomaisille matkailijoille. Myös VisitFinland pyrkii edistämään matkailua Suomeen kaikkina vuodenaikoina, ei pelkästään talvikuukausina, jolloin luontomatkailijoita saadaan tasaisesti ympäri Suomen, Lapin vetovoimaa väheksymättä. Samalla kun tämä tavoite luo enemmän mahdollisuuksia ja taloudellisesti tasa-arvoisempaa liiketoimintaa eri matkailupalveluiden tarjoajien välille, on erittäin tärkeää huolehtia, ettei ympärivuotinen matkailu kuitenkaan rasita joitakin kohteita ja alueita liikaa.

Suomen luontomatkailussa myös korostetaan hiljaisuutta ja puhtautta, mitkä ovat erinomaisia erottautumiskeinoja kiireisessä maailmanmenossa, joten näistä kannattaisi jatkossakin pitää kiinni. Vastuullisuus ja kestävyys eivät ole yksin kenenkään harteilla, vaan siihen pyrkivät jokainen matkailupalveluiden tuottaja ja matkailutoimija – myös matkailijoilla itsellään on vastuu ylläpitää kestävää kehitystä matkailussa. Tästä viestiminen syyllistämättä, ja matkailuyritysten ja -toimijoiden omia tekoja esimerkkinä käyttäen, viesti vastuullisuuden ja kestävyyden tärkeydestä saadaan yhdessä parhaiten perille.

Kuva: Visit Finland

Eri vuodenaikojen ympärille keskittyvistä ohjelmapaketeista saadaan hyvinkin erilaisia kokonaisuuksia, vaikka niissä hyödynnettäisiinkin samoja elementtejä ja palvelumoduuleja esimerkiksi majoituspaikan tai luontoon liittyvien aktiviteettien suhteen. Talvipaketti maatilalla ei luonnollisestikaan näytä samalta kuin kesäaikaan sijoittuva paketti samassa ympäristössä. Luonnon erilaisuus ja vaihtuvuus asettavat tähän niin rajoitteensa kuin myös mahdollisuutensa, sillä esimerkiksi veden olomuodolla tai luonnosta löytyvillä raaka-aineilla on oma tyypillinen aikansa ja paikkansa. Luovuudella sekä eri luontotyyppien ja vuodenaikojen ominaispiirteisiin perehtymällä on luonnon hyödyntämisessä matkailussa kuitenkin vain taivas rajana.

Teksti: Anniina Leikas, toisen vuoden matkailun opiskelija

Viittaukset:

Business Finland -verkkosivut, n.d. Vastuullisuus: Kestävä matkailu lyhyesti.

Kaikkonen, H., Virkkunen, V., Kajala, L., Erkkonen, J.,Aarnio, M. ja Korpelainen, R. 2014. Metsähallitus. Terveyttä ja hyvinvointia kansallispuistoista – Tutkimus kävijöiden kokemista vaikutuksista.