Nokkela reissaaja etsii kokemuksia ja elämyksiä

Matkustaminen on ollut osa elämääni jo pienestä pitäen ja olen ollut onnekas, sillä olen nähnyt maailmaa jo melko paljon 20-vuotiaaksi. Olen päässyt tutustumaan erilaisiin kulttuureihin nuorempana vanhempieni mukana ja myöhemmin aikuisiällä kavereiden kanssa. Jokaiselta matkalta on jäänyt positiivisia muistoja elämään ja niitä ei kukaan voi ottaa pois. Koen, että matkustaminen parantaa elämänlaatuani ja saan siitä erittäin paljon irti. Myös se, että mikään matka ei ole koskaan samanlainen, vaikka matkustaisikin samaan paikkaan, on yksi parhaimmista asioista matkailussa. Monet tekijät vaikuttavat matkaan ja koskaan ei voikaan olla varma siitä, mitä matka tuo tullessaan.

Koronan aikana olen ikävöinyt sitä tunnetta, mikä tulee matkalaukkua pakattaessa, lentokentälle matkustamisesta, sekä lentokoneeseen nousemisesta. Mielestäni matkailu ei ole pelkästään sitä, että mennään paikasta A paikkaan B vaan sitä, että jokainen hetki poikkeaa tutusta arkirytmistä ja saa uusia kokemuksia ympäri maailmaa. Matka on jo itsessään kohde. Olen myös aina tiennyt sen, että en tule asumaan Suomessa koko elämääni ja olen pitänyt sitä vaihtoehtona, että lähtisin ulkomaille heti sopivan tilanteen tullessa. Sanoisin siis, että olen matkailijana kokeilunhaluinen ja haluan päästä kokemaan ns. normaalia arkirytmiä toisessa maassa. Matkustaminen johonkin maahan on aina kokemus, mutta se on usein vain pintapuolinen raapaisu siitä, mitä maa oikeasti tarjoaa. Muutamassa viikossa ehtii harvoin kokea kaikkea mitä haluaisi ja lomat riittävät harvoin pidempään matkaan.

Kuva: Pixabay

Matkustan usein jonkun perheenjäsenen tai kaverien kanssa. Toisaalta haluan myös lähteä joskus itsekseni matkalle, jotta saisin mennä täysin sen mukaan, mitä itse haluaisin kyseisellä matkalla nähdä. Matkustaessa en halua tehdä liikaa päätöksiä sen suhteen, mitä pitäisi tehdä ja nähdä tietyssä ajassa. Minulle tärkeämpää on se, että en suunnittele etukäteen kaikkea mahdollista, vaan teen matkalla asioita, kun se tuntuu hyvältä. Olen siis varsinkin matkustaessa enemmän ”extempore”-ihminen ilman tarkkoja aikatauluja. Toisaalta itse matkan suunnittelu on miellyttävää, enkä tällä hetkellä voisi esimerkiksi kuvitella valitsevani pakettimatkoja, sillä niistä puuttuu suunnittelemisen ilo.

Matkoilta tärkeää on saada kokemuksia ja elämyksiä, joita pystyy muistelemaan myöhemmin. Jokaisella on omat tavoitteet matkailussa, ja kukaan ei voikaan kertoa, miten pitäisi matkailla. Se on matkailun parhaimpia puolia. Koen, että matkustaminen on parantanut ymmärrystäni erilaisista kulttuureista ja se myös määrittelee osittain sitä, kuka olen tänään. ”Pitää mennä kauas nähdäkseen lähelle”.

Kuva: Sini Peltonen

Löysin vielä netistä testin, jonka avulla pystyy testaamaan, millainen matkailija itse on. Testi oli hauska, joten päätin lisätä vielä tähän linkin, jos testiä haluaa kokeilla. Itselleni tuli testistä nokkela reissaaja.

Kuvakaappaus Iltalehdestä

Teksti: Sini Peltonen, matkailun ensimmäisen vuoden opiskelija