Harjoittelussa Visit Tampereella

Visit Tampere on yksi Suomen matkailun alueorganisaatioista, joka pyrkii lisäämään matkailijoiden määrää sekä tukemaan matkailualan yrityksiä Tampereen seudulla. Tavoitteena on myös lisätä Tampereen tunnettavuutta kansainvälisillä markkinoilla. Visit Tampere tarjoaakin harjoittelijalle mainion näköalapaikan matkailualaan ja matkailun kehitykseen alueella.

Harjoittelijan toimenkuvaan Visit Tampereella kuuluu matkailuneuvonta puhelimitse ja digitaalisissa kanavissa. Sen lisäksi harjoittelija osallistuu moniin erilaisiin markkinoinnin tehtäviin, kuten sivuston tapahtumakalenterin ja artikkeleiden ylläpitämiseen. Asiantuntijaorganisaatiossa harjoittelijalla on myös mahdollisuus hakeutua oman mielenkiintonsa mukaan esimerkiksi digitaalisuuden, vastuullisuuden, sekä kongressitoiminnan avustaviin tehtäviin.Viisikuukautisen harjoitteluni aikana minäkin pääsin mukaan moniin mielenkiintoisiin projekteihin. Sain käyttää luovuutta markkinointimateriaalien kirjoittamisessa, suunnitella ohjelmasisältöä kansainvälisille pressimatkailijoille, avustaa konferenssikävijöitä, laatia erilaisia selvityksiä asiantuntijoiden tarpeisiin sekä toimia valokuvaajana. Pääsin myös osallistumaan muun ”visitin porukan” mukana erilaisiin tapahtumiin ja koulutuksiin sekä tutustumaan matkailualan yrityksiin ja tietenkin Tampereen, maailman saunapääkaupungin, löylyihin!Harjoittelupaikkaa miettiessä ensimmäisenä ajatuksena totta kai on harjoittelijan työtehtävät ja sen tuomat mahdollisuudet. Osaamisen lisäksi harjoittelu antaa kuitenkin myös muita eväitä työelämään valmistautumiseen. Toimiminen osana työyhteisöä opettaa harjoittelijalle tärkeitä työelämätaitoja, jotka ovat mielestäni vähintään yhtä tärkeitä kuin ammatillinen osaaminenkin. Lisäksi harjoittelupaikka on hyvä pohja alalla verkostoitumiseen. Joillekin harjoittelupaikka saattaa olla jopa tulevaisuuden työpaikka!

Näin kävi esimerkiksi Heli Jokelalle, SAMK:n matkailualan alumnille, joka aloitti harjoittelijana Visit Tamperetta edeltäneessä Tampereen matkailutoimistossa vuonna 2008 ja toimii nykyään Visit Tampereen markkinointi- ja viestintäpäällikkönä.

Kun tulin matkailuneuvontaan harjoitteluun, en ajatellut jääväni ihan näin pitkäksi aikaa. Alan ja organisaation muuttuessa Visit Tampere on kuitenkin tarjonnut vuosien varrella aina uusia haasteita ja mahdollisuuksia, joihin olen huomannut haluavani tarttua. Pitkästä kokemuksesta ja yrityskentän tuntemuksesta on meillä tietenkin hyötyä, mutta myös erikoisosaamisen tarve esimerkiksi digimarkkinoinnin ja tiedolla johtamisen näkökulmista on vuosien varrella noussut pintaan. Kuka tietää, mitä osaamista matkailumarkkinoinnissa muutaman vuoden päästä tarvitaan?

Täältä perspektiivistä tekeekin mieli sanoa: Matkailualan AMK-koulutus antaa hyvän pohjan omannäköiselle uralle matkailun parissa. Ala kuitenkin muuttuu jatkuvasti, ja kuten on nähty, myös yllättävät olosuhteet vaikuttavat matkailuun ja sen tarjoamiin työmahdollisuuksiin. Mielestäni paras taktiikka onkin seurata omia kiinnostuksen kohteita, ja olla vuosien varrella valmis päivittämään niin ajatuksiaan kuin osaamistaan. Vain taivas on rajana, ja innokkaille ammattilaisille on aina kysyntää, Heli Jokela kertoo.

Visit Tampere oli itselleni unelmien harjoittelupaikka, joka onnistui vieläpä ylittämään kaikki odotukseni.

Valikoituipa harjoittelupaikaksi mikä hyvänsä, olemme Helin kanssa molemmat samaa mieltä, että harjoittelu on varmasti opettavainen kokemus, jota voi hyödyntää monin tavoin työelämään sukeltaessaan!Teksti: Sofia Viertola, toisen vuoden Matkailuliiketoiminnan opiskelija
Kuvat: Sofia Viertola (kuvat on otettu osana Visit Tampereen harjoittelutehtäviä)