Työelämäyhteistyön molemmat puolet

Olen vuonna 2021 Satakunnan ammattikorkeakoulusta valmistunut matkailun restonomi. Opintojen aikana minulle tulivat kursseilla tutuksi porilaisten ja satakuntalaisten yritysten kanssa tehtävä yhteistyö, jonka avulla me opiskelijat pääsimme projektien kautta vilkaisemaan työelämään. Vuoden 2023 keväänä istuin nyt pöydän toisella puolella kuuntelemassa opiskelijoita, kun Pesäkarhut toimi toimeksiantajana heidän toteuttamassaan projektissa.

Tätä blogia kirjoittaessani olen toiminut Pesäkarhujen tapahtuma- ja yhteyspäällikkönä vuoden verran. Tapahtumat kiinnostivat minua paljon jo opintojeni aikana ja työnkuva on monipuolinen, mutta tuskin olisin silti osannut odottaa tällaista pestiä valmistumisen jälkeen. Restonomin polku voikin olla yllätyksellinen, eikä näitä mahdollisuuksia kannata liikaa pelätä. Jopa seuratyö pesäpallon parissa voi lopulta vastata huomattavan paljon sitä kokonaisuutta, mihin tutkinto on sinua valmistanut – työhön kun kuuluu kaikkea tapahtumien järjestämisestä sosiaalisen median viestintään.


Markkinointitoimeksianto opiskelijoille

Entä miltä työelämäyhteistyö vaikutti toimeksiantajan näkökulmasta? Pesäkarhut teki opiskelijoiden kanssa projektin, jossa markkinoitiin tälle kohderyhmälle kauden ensimmäisiä otteluita. Projektin tärkein tavoite oli nostaa esille Pesäkarhujen brändiä ja kasvattaa tietoisuutta seurasta opiskelijoiden keskuudessa. Sain kuulla tästä positiivista palautetta, ja tässä tavoitteessa oltiin onnistuttu hyvin. Kiitos siitä ryhmän jäsenille!

Projekti voikin olla hyvin mielenkiintoinen prosessi, kun huomaa opiskelijoiden olevan selkeästi motivoituneita. Sama pätee toki toimeksiantajaankin, sillä työllä on oltavat selkeät raamit ja realiteetit. Paras anti on kuitenkin se, että opiskelijat kykenevät kertomaan omia ideoitaan rohkeasti ja tekemään toteutuksesta omanlaisensa. Silloin ryhmän työhön voi luottaa, eikä oma työtaakka kasva liikaa. Molemmilla osapuolilla on tässä tilanteessa voitettavaa – yritys/yhdistys hyötyy asetettujen tavoitteiden kautta, kun taas opiskelijat keräävät arvokasta kokemusta.


Projektityöskentely on antoisaa kaikille osapuolille

Muistan itse, kuinka saatoin vähän jännittää tällaisen työn suorittamista opiskelijana. Millainen toimeksiantaja on, ovatko tulevat vaatimukset liian haastavia? Jälkeenpäin katsottuna tällaiset ajatukset tuntuvat hassuilta. Sekä toimeksiantajan että projektin opiskelijoiden kannattaa suhtautua koko työhön avoimin mielin. Kun osapuolet löytävät selkeän linjan ja ymmärtävät toistensa näkemyksen työn tarkoituksesta, voi kokemus ja lopputulos olla molemmille antoisa.

Opiskelijana opin työelämäyhteistyön kautta projektien toteutuksesta käytännössä sekä yhteistyöstä eri tahojen välillä. Toisesta näkökulmasta ymmärsin nyt myös paremmin nuorten opiskelijoiden kanssa tapahtuvan innovoimisen hyödyn ja uusien ideoiden merkityksen.

Jos siis olet tulevaisuuden restonomi tai mahdollinen toimeksiantaja, minulla on vielä yksi neuvo: yhteistyöstä kannattaa ottaa kaikki hyöty irti!


Teksti ja kuvat: Joakim Heinonen, matkailuliiketoiminnan restonomi, SAMKin alumni