Verkostoitumista ja uusia ystäviä Resto-kisoista

Maaliskuussa 2023 sain kunnian olla mukana edustamassa Satakunnan ammattikorkeakoulua restonomien vuosittaisessa tietotaitokilpailussa Tampereella, eli Tamperestossa.

Restonomiopiskelijoille tarkoitetussa kolme päivää kestävässä kilpailussa yhteistyökumppaneiden antamat tehtävät liittyivät tänä vuonna alan veto- ja pitovoimahaasteisiin, MaRa-alan työhyvinvointiin, asiakaskokemuksen parantamiseen sekä kierrätykseen. Tapahtuman tarkoitus on esitellä restonomiopiskelijoiden osaamista, restonomikoulutusta ja sen tunnettuutta. Omalle tiimille kisoista mukaan tarttui kuudes sija, verkostoitumispalkinto, paljon uusia kokemuksia, kohtaamisia sekä alan ammattilaisten oppeja.

Oppeja ja vinkkejä verkostoitumiseen

Vaikka kisoista ei lähtenytkään kirkkainta pokaalia mukaan, tällaiset tapahtumat ovat tärkeitä opiskelijoiden verkostoitumisen kannalta. Verkostoituminen on hyvä aloittaa jo opiskeluaikana, sillä oikeiden ihmisten tuntemisesta on paljon hyötyä työnhaussa ja se voi parhaimmillaan tarjota uusia työmahdollisuuksia.

Oma tiimini päätti ottaa verkostoitumisen tosissaan ja täytimme kisojen verkostobingoa ahkerasti. Tampereston verkostobingo sisälsi erilaisia hauskoja tehtäviä, joissa oli pakko ottaa kontaktia rohkeasti muihin kilpailijoihin. Tämä luonnollisesti johti mieleenpainuviin kohtaamisiin ja uusiin ystävyyssuhteisiin.Verkostoituminen vaatii aktiivisuutta ja välillä myös heittäytymiskykyä. Vaikka jokaiselle verkostoituminen ei ole yhtä luontevaa, olen silti itse sitä mieltä, että kun rohkeasti tutustuu ihmisiin ja aloittaa keskustelun tuntemattoman kanssa, se yleensä johtaa hyviin asioihin. Jos jää odottamaan, että uudet tuttavuudet ja mahdollisuudet löytävät sinut, voi joutua pettymään.

”Good things come to people who wait, but better things come to those who go out and get them.” – AnonymousOlen huomannut, että edelleen liian suuri osa opiskelijoista perustaa LinkedIn-profiilinsa vasta valmistumisensa jälkeen. Karu fakta on kuitenkin se, että työpaikat täytetään nykyaikana suosittelujen kautta, ja ajan tasalla oleva LinkedIn-profiili toimii mainiona käyntikorttina työnhakijalle.

Asiantuntijatehtäviin vaaditaan koulutusta ja kokemusta, mutta nykyään painoarvoa saa myös alalle luoduista verkostoista. Verkostoituminen kannattaa aloittaa siis jo opiskeluaikana, mikäli ei halua aloittaa työnhakuansa nollasta valmistumisen jälkeen, ilman yhtäkään kontaktia alan toimijoihin ja työnantajiin.Vaikka tunnistaisit itsesi kotona viihtyväksi introvertiksi ilman sosiaalisia taitoja, kannustan silti lähtemään ulos ja osallistumaan opiskelijoille tarkoitettuihin tapahtumiin, alan messuille ja rohkeasti verkostoitumaan!


Teksti ja kuvat: Nelli Välimäki, Matkailuliiketoiminnan kolmannen vuoden opiskelija