Matkailun parhaat palat: kulttuuri, ihmiset ja matka itsessään

Kulttuuri

Minusta parasta matkailussa on kulttuurierot. En ole ehtinyt elämäni aikana paljon harrastamaan vapaa-ajan matkaamista, mutta olen käynyt jonkin verran ulkomailla vanhan harrastukseni puolesta. Kisareissujen aikana varsinkin näki isoimpia eroja maiden välillä, kun ei valittu kaikista kalleinta hotellia aivan pääkaupungin keskustasta, vaan otettiin ”kohtalainen” hotelli ja vähän pienempien kaupunkien reunoilta.

Eroja huomasi myös esimerkiksi ruoassa, kun kisamatkoilla hotellit tai kisapaikat tarjosivat aina kisapäivän lounaan sekä päivällisen. Tšekissä ollessa hotelli tarjosi päivälliseksi keittoa, jossa oli riisiä ja herneitä, kun taas Portugalissa oli joka päivä erilaisia pastoja ja jotain lihaa.Alankomaissa kannabiksen polton ollessa laillista, on siellä suomalaisena aika outoa kulkea kadulla, kun näkee turistien sekä paikallisten nauttivan kyseistä ainetta keskellä kirkasta päivää.Ruoka eri maissa maistuu aina paljon paremmalle kuin Suomessa, voi tietenkin olla, että ruoka on aina parempaa pitkien päivien jälkeen.

Kulttuurista oppiminen on ollut aina iso osa erilaisia reissuja minulle ja innolla odotankin jo seuraavaa matkaa.

Ihmiset

Uusiin ihmisiin tutustuminen erilaisilla reissuilla on aina pakollinen ”suoritettava tehtävä” itselleni. Uusien ihmisten avulla voi myös oppia eri maiden kulttuurista. Parasta on, jos tutustuu kyseisen maan asukkaaseen, sillä hän voi toimia oppaana ja kertoa miten maassa kuuluu toimia hyvien tapojen mukaan. Ulkomailla ihmiset ottavat oman kokemuksen mukaan suomalaiset hyvillä mielin ystäväksi ja suurin osa porukasta on aina hyvin positiivisia.

Matka kohteeseen

Matkustus on aina rankkaa, mutta saapuminen kohteeseen palkitsee. Hotellilla lepääminen on rentouttavampaa kuin kotona lepääminen, koska tietää, että ei ole velvollisuuksia. Matkustaminen on hienoa, kun koko matkan ajan näkee erilaisia maisemia ja ehkä jopa nähtävyyksiä. Matkustusvälineellä ei ole väliä – lentokoneessa voi nähdä kaupunkien valoja ja vuoria, junassa kaupunkeja, metsiä ja järviä, linja-autoissa voi nähdä käytännössä mitä vaan. Matkustaessa voi myös saada uusia tuttavuuksia ja matkan aikana voi kysellä mihin muut ovat matkalla.


Matkallani Kroatiaan näimme paljon erilaista luontoa ja yllätyin siitä kuinka paljon vesistöissä oli merisiilejä.

Teksti ja kuvat: Ella Mäntynen, ensimmäisen vuoden Matkailuliiketoiminnan opiskelija