Satakunnan ammattikorkeakoulun toisen vuoden matkailun opiskelijat pääsevät tänä keväänä työskentelemään tapahtuman suunnittelun ja toteuttamisen parissa, kun maaliskuussa järjestetään Restojamit -innovointikilpailu restonomiopiskelijoille. Tapahtuman järjestäminen on osa Tapahtumilla tuloksiin -opintojaksoa, joka toteutetaan hyvin käytännönläheisesti painottaen konkreettista tekemistä. Restojameihin osallistuu tänä vuonna 10 joukkuetta ammattikorkeakouluista ja ammatillisista oppilaitoksista ympäri Suomen.
Konkreettisesti tekemällä asioista jää parempi muistijälki
Tämän tapahtuman toteuttaminen tarjoaa SAMKin restonomiopiskelijoille loistavan mahdollisuuden päästä hyödyntämään opiskeluissa kertynyttä teoriatietoa tapahtumien järjestämisestä ja markkinoinnista sekä soveltamaan jo opittuja asioita projektin muodossa. Konkreettisesti tekemällä asioista jää parempi muistijälki, niin onnistumisista kuin virheistäkin. Tekemällä oppii myös sellaisia asioita, mitä ei ehkä kirjasta lukemalla opi; nopeaa reagointia muutoksiin, ongelmanratkaisukykyä ja tiimityöskentelyä. Olemme päässeet tämän kevään aikana harjoittelemaan näitä taitoja käytännössä ja oppineet runsaasti siitä, mitä asioita olemme tekemässä, miten kannattaa toimia sekä miksi toimimme juuri näin.
Restojamit järjestetään tänäkin vuonna verkossa vallitsevan maailmantilanteen vuoksi. Tapahtuman järjestämistä ja toteuttamista varten ryhmämme jaettiin neljään pienempään projektitiimiin, jotka vastaavat omista osa-alueistaan ja hoitavat oman puolensa tapahtuman onnistumiseksi. Tekninen tiimi järjestää verkkopalvelut, teknisen tuen, sopivan yhteiskäyttöalustan tapahtumalle, tarvittavat laitteet, laatii kilpailun säännöt osallistujille ja vastaa myös tekniikan riskienhallinnasta. Ideointitiimi suunnittelee, miten osallistaa kilpailijoita ja luoda elämyksellisyyttä, herättää kiinnostusta ja näkyvyyttä, valmistelee tapahtuman lopullisen ohjelman, aikataulun ja käsikirjoituksen, ennakoi riskejä sekä ideoi tapahtumaa yhdessä markkinointitiimin kanssa.
Markkinointi- ja viestintätiimi vastaa somen päivittämisestä, lehdistötiedotteista, erilaisten markkinointivideoiden julkaisemisesta, kilpailijajoukkueiden esittelyistä ja yleisesti SAMKin sekä restonomiopintojen näkyvyydestä eri kanavissa. Arviointitiimin vastuulla on yleinen arvioiden ja huomioiden kirjaaminen koko projektin aikana, palautteen kerääminen niin osallistujilta, järjestäviltä tiimeiltä kuin osallistuvilta opettajiltakin, tapahtuman jälkeisen palautetilaisuuden suunnittelu ja järjestäminen, kiitokset kaikille osallistujille ja ulkopuolisille tapahtuman jälkeen sekä sertifikaattien laatiminen ja toimittaminen kilpailijoille.
Restonomit ovat myös tapahtumatuotannon osaajia
Tapahtumien tuotanto on merkittävä osa koko matkailualaa, ja tämän takia restonomiopinnoissa opiskellaan paljon niin tapahtumien perusteita, niiden markkinointia kuin tulevaisuuden tapahtumien kehitystäkin. Tämän lisäksi pääsemme SAMKissa toteuttamaan tapahtumaprojekteja konkreettisesti; Restojamien järjestäminen on tästä hieno esimerkki, joka opettaa varmasti kaikille toteutukseen osallistujille paljon uusia ja hyödyllisiä käytännön taitoja tulevaisuuden työelämää varten. Olemme SAMKissa iloisia siitä, että pääsemme jo opiskeluaikanamme näkemään tapahtumien rakentumista ja olemaan itse vaikuttamassa niiden suunnitteluun ja toteutukseen.
Tiesimme tammikuussa projektia aloittaessamme, että tämän vuoden Restojamit tullaan järjestämään virtuaalisesti etänä, eli kilpailijajoukkueet eivät saavu Poriin suorittamaan kilpailua vaan osallistuvat verkossa tapahtumaan. Verkkotapahtuman järjestäminen eroaa toki perinteisestä, paikan päällä järjestettävästä tapahtumasta, sillä meidän täytyy ottaa eri tavalla huomioon muun muassa tekniikan toimiminen, hyvät yhteydet kilpailijoihin ja tapahtumasta tiedottaminen. On kuitenkin ollut todella hyödyllistä päästä toteuttamaan virtuaalista tapahtumaa, sillä etätapahtumat varmasti tulevat yleistymään tulevaisuudessa runsain määrin.
Onnistumisia ja haasteita
Restojamien järjestäminen on jo nyt ennen tapahtumaa tuonut meille opiskelijoille niin onnistumisen tunteita kuin haasteitakin. SAMKin Porin kampus suljettiin väliaikaisesti, ja vielä on epävarmaa, pääsemmekö tapahtuman järjestäjäporukalla yhdessä koululle tapahtuman ajaksi. Jos joudumme kaikki olemaan omissa kodeissamme tapahtuman aikana, saattaa tämä lisätä haasteita ja riskejä esimerkiksi tekniikan toiminnan sekä tapahtuman juontamisen yhtenäisyyden saralla. Meitä on myös iso porukka järjestämässä kyseistä tapahtumaa, mikä on sekä etu että mahdollinen haaste. Informaation tulisi kulkea sujuvasti eri tiimien välillä, sillä kommunikaatio on yksi onnistuneen tapahtuman avaimista. Suurin osa meistä järjestäjistä toteuttaa Restojamien osalta ensimmäistä tapahtumaansa, jolloin jonkinlaisia virheitä esimerkiksi aikataulutuksen kanssa syntyy lähes pakostakin. Opimme kuitenkin kaikki matkan varrella paljon tapahtuman, erityisesti etätapahtuman, suunnittelusta ja toteutuksesta; tärkeää on oppia uutta ja saada käytännön kokemusta teoriaopiskelun rinnalle.
Restojamit-tapahtuman suunnittelu on edennyt tähän mennessä mallikkaasti. Kaikki neljä tiimiä ovat tehneet aikataulun mukaisesti töitä tapahtuman onnistumista varten, eikä isompia ongelmia ole ilmennyt. Projektiryhmämme on luonnehtinut Restojamien järjestämistä kiinnostavaksi, hyödylliseksi, mukavan käytännönläheiseksi ja opettavaiseksi kokemukseksi. Toisaalta vallitseva maailmantilanne tuo epävarmuutta tekemiseen, eikä aina tiedä varmaksi, etteikö joitakin järjestelyjä täytyisi muuttaa nopealla aikataululla. Olemme kuitenkin jakaneet keskenämme ideoita, informaatiota ja ajatuksia laidasta laitaan, minkä avulla olemme löytäneet ne kaikista luovimmat ja toteuttamiskelpoisimmat ideat tapahtumamme perustaksi. Projektiryhmämme on tyytyväinen siitä, minkälaiseksi tapahtuma tulee muodostumaan ja odotamme innolla kovaa vauhtia lähestyviä Restojameja!
Katso videolta mietteitä Restojamien toteuttamisesta
Lue enemmän SAMKin matkailun koulutusohjelmasta
Teksti ja kuvat: Silja Kyröjoki ja Restojamit-järjestäjätiimit