Porilaisten maisemien tarinat

Yli 80 000 asukkaan kaupungissa nimeltään Pori, löytyy upeita nähtävyyksiä, palveluja ja kohteita, joista voit nauttia vieraillessasi karhukaupunki Porissa. Keskustasta löytyy kattavat tarpeelliset peruspalvelut (ruokakaupat, apteekit, Sokos, kahvilat, kauppakeskus Isokarhu jne.), joita jokainen porilainen arjessaan tarvitsee.

Jos matkustat Poriin ensimmäistä kertaa ja kaipaat opastusta, niin astu reippaasti Visit Porin toimistoon (Yrjönkatu 13) kysymään apua. Visit Pori tarjoaa matkailuneuvontaa asiakkailleen. Porissa on lukuisia nähtävyyksiä kauniissa maisemissa, kuten Reposaari, Kirjurinluoto, Yyteri ja Ahlainen. Tässä blogikirjoituksessa kerrotaan kolmen uniikin porilaisen maiseman tarina.

Kivi-Pori

Mielenkiintoisena nippelitietona: osaatteko arvata kuinka monta kertaa Pori on palanut? No vastaushan on, että peräti yhdeksän kertaa! Tämä tieto välillä hämmentää ihmisiä, jotka eivät tiedä paljon Porin historiasta. Yhdeksän kertaa kuulostaa hurjalta, eikö vain? Mutta Feenix-linnun lailla Porin kaupunki on noussut tuhkasta.

Kivi-Porin alue on suojeltu suurpalon jäljiltä 1852, jolloin alueelle ei sallittu uusien rakennuksien rakentamista. Kivi-Poria kutsutaan Porin vanhaksi keskustaksi, jossa sijaitsevat kauniit vanhat, uusrenesanssi-tyyliset rakennukset, kuten Raatihuone, Junneliuksen palatsi, Porin teatteri, Satakunnan museo ja Porin taidemuseo.

Kivi-Porin alue sijoittuu Etelärannan ja Valtakadun välille, josta tämä kulttuuririkkaat kohteet ovat helppo löytää. Jos Kivi-Porin synkempään puoleen haluaa tutustua, niin suosittelen omalla kokemuksella osallistumaan Porin kummituskävelyyn. Tämä on suunnattu vain aikuisille ja järjestetään perinteisesti vain kolmesti vuodessa. Visit Porin sivujen kautta vaan ostamaan lippua hyytävälle kummituskävelylle! Jos koet kummituskävelyn liian hurjaksi niin vaihtoehtona on myös opastettu Wanha Pori -kävelykierros.

Kuva: kallerna, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

Kallon majakka

Kallo saattaa paikkana olla monille tuttu paikka, vaikka ei olisikaan kotoisin Porista tai Satakunnasta, mutta Kallon majakan tarina saattaa olla tuntematon. 1800-luvun alkutaipaleilla Kallon saari ja sen antoisat kalavedet olivat kalastajien lisäksi kaupungin porvarien kovassa suosiossa. Tällöin oli juhannuksena tapana tehdä kalastusretki kaupungista asti Kallon omalle nuottopaikalle. Merimerkkeinä tuohon aikaan toimivat tervatynnyrit, jotka olivat pistetty riukujen päähän, kunnes vuonna 1884 Kalloon rakennettiin ihka ensimmäinen puinen loistokoju, jonka yhteyteen liitettiin käsikäyttöinen sumumerkinantolaite vuonna 1901. Vuonna 1903 arkkitehti Gustaf Nyström suunnitteli Kalloon rautaisen Jugend-henkisen satamatornin. Satamamajakan kylkeen loistonhoitaja sai asunnon. 1930-luvulla majakka muuttui kaasukäyttöiseksi ja hetkeä myöhemmin sähkötoimiseksi.

Nykyään rakennuksessa toimii Porin oma merivartioasema. Kallon upeissa maisemissa näkyy myös satama-aluetta, veneilijöitä sekä Kallon vierailijoita. Kesällä majakalla saattaa olla jopa ruuhkaa, joten kannattaa varautua parkkipaikan metsästykseen. Lämpimillä ilmoilla saattaa Kallossa olla myös pientä kahvilatarjoilua.

Auringonlaskua katsoessa Kallossa tuntuu kuin aika olisi pysähtynyt, ei ole kiire minnekään. Myös myrskyisellä säällä on mielenkiintoista katsoa, kun aallot lyövät kalliota vasten ja taivas salamoi.

Kuva: kallerna, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons

Reposaaren linnakepuisto

Reposaaren linnakepuisto on yksi lempparikohteistani Porissa sen monipuolisen maaston ja nähtävyyksien puolesta. Reposaaren linnakepuisto on rakennettu 1930-luvulla rannikon puolustusjärjestelmäksi Porin Reposaaressa, joka oli alun perin merisuojeluskunnan rannikkopatteri. Linnakepuisto sijaitsee Reposaaren taajaman länsipuolella ja alue on noin 20 hehtaarin kokoinen.

Vuoteen 1964 linnake oli puolustusvoimien hallussa, kunnes aseistus purettiin. Linnakepuistossa on kaksi tykkiasemaa, kaksi ammusvarastoa, kolme lääkintä- ja miehistökorsua, tulenjohtoasema ja tähystystorni sekä näitä yhdistävät juoksuhaudat. Kaikki betonista rakennetut tulenjohtoasemat, ammusvarastot sekä tykkiasemat ovat alkuperäisiä. 1990- ja 2000-luvuilla puurakenteiset korsut ja tähystystornit rakennettiin uudelleen. Korkeasta tähystystornista aukeaa maisemat merelle sekä linnakepuiston ympärille. Historiallinen linnakepuisto on oiva retkipaikka perheen ja ystävien kanssa!

Teksti: Essi Hyvönen, Matkailun koulutusohjelman kolmannen vuoden opiskelija

LÄHTEET:

Jokiranta ja Kivi-Pori. Visit Pori. Haettu 20.4.2022 https://www.visitpori.fi/jokiranta-ja-kivi-pori-2619
Kummituskävely. Visit Pori. Haettu 20.4.2022 https://www.visitpori.fi/kummituskavely-82824
Leino. Kallon kaunis satamamajakka Porissa. Retkipaikka. 20.10.2013. Haettu 20.4.2022 https://retkipaikka.fi/kallon-kaunis-satamamajakka-porissa/
Reposaaren linnakepuisto. Visit Pori. Haettu 20.4.2022 https://www.visitpori.fi/reposaaren-linnakepuisto-2855