Millaista on matkailu vuonna 2030?

Vuosi 2030 tuntuu kaukaiselta ajatukselta, mutta mieti, se on oikeasti vain 10 vuoden päässä! Hullua. Millaistahan silloin on? Lapsena sitä olisi vastannut, että autot lentävät ja asumme avaruusmaisessa ympäristössä. No, eihän se oikeastaan ole kaukaa haettua, kun tarkkaan miettii. Keskitytään tällä kertaa kuitenkin aiheeseen, jota itse mietin paljon, matkailuun. Seuraavassa tekstissä kirjoitan itselleni, joka elää edelleen vuodessa 2020.

”Hei, minä olen sinä vuodessa 2030!

Matkailu muutti muotoaan paljon vuosien 2010-2020 välillä, moneen suuntaan, näin olen kuullut. Kotimaassa matkattiin enemmän ja ehkä perinteiset rantakohteet eivät enää houkutelleet muita kuin Viljoa ja Maisaa Karviasta. Mutta voitko uskoa: tänä vuonna Viljo ja Maisa matkasivat Turkin hiekkarannoille kotisohvaltaan! Tietäisitpä vaan kuinka helppoa ja hauskaa virtuaalimatkailu on, ei tarvitse jonottaa missään eikä olla tönittävänä. Kuulin silti vanhemmalta herralta, että aikanaan suomalaiset tykkäsivät jonottaa paikkoihin tunti kaupalla? Kuulostaa hullulta.

Kuva: Pixabay

Luin vanhoja kouluaikaisia esseitä, joita olit kirjottanut korkeakoulussa, miksi silloin puhuttiin paljon lentämisestä? Nykyään lentäminen on harvinaista, paikkoihin kuljetaan paljon junilla ja muilla kyydityksillä, jos siis on tarve. Moni ei oikeastaan enää suuntaa ulkomaille, vaikka hinnat ovatkin alhaisia. Jotkut tietenkin sitäkin tekevät, jos kaipaavat elämäänsä jotain todella erityistä.

Puhuttiinko vuonna 2020 paljon päästöistä? Nyt vuonna 2030 sitä tarkkaillaan paljon: paljonko autosi saastuttaa ja paljonko oma hiilijalanjälkesi on. Itse pyrin siihen, että jokainen jäte olisi kierrätettävää materiaalia ja uusiokäytettävissä. Kirjotit aikanaan myös lentokoneiden uusiutuvasta polttoaineesta – sitä ei vieläkään olla saatu käyttöön, sillä se on edelleen hyvin kallista ja lentämistä ei enää harrasteta muuta kuin pitkiin työmatkoihin tai satunnaisiin lomamatkoihin.

Tiedän, että halusit nuorempana paljon päästä Japaniin katselemaan ja ihmettelemään – nyt se on mahdollista helposti! Aasiaan matkaaminen on nykyään mahtava seikkailu ja hyvin yleistä, varsinkin Suomesta. Pääsemme junalla Venäjän halki melkein sen itäisimpään kolkkaan, josta matka jatkuu laivalla meren kautta Japaniin. Matka toki kestää kauan, mutta se onkin seikkailu ja minkälaisia maisemia siinä näkeekään! Tietysti kohteeseen voi myös lentää, mutta mitä hauskaa siinä olisi? Junamatkalla tapaa ihmisiä eri kulttuureista ja näkee sellaisia nähtävyyksiä, joista ei osannut edes haaveilla.

COVID-19 jätti jälkensä matkailuun varmasti jo vuonna 2020, nykyään se on vain vanha uutinen. Matkailu muuttui paljon sen jäljiltä, mutta parempaan suuntaan. Ihmiset alkoivat välittää ympäristöstä enemmän ja suojelemaan kohteita, jotka olivat kärsineet suuresta turistimäärästä. Maskeja näkee edelleen kaduilla ja kaupoissa, mutta suurin vaara loppui yhtä nopeasti kuin se alkoikin.

Toivottavasti vuodessa 2020 kaikki on hyvin! Täällä tulevaisuudessa odottaa parempi maailma, kunhan teette siellä menneisyydessä oikeita valintoja. Kaikki on kiinni teistä!”

Teksti: Peppi Lehtojoki, matkailun viimeisen vuoden opiskelija

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *