Kulttuurierot Marokossa

Kun matkustan uuteen maahan, haluan etsiä matkakohteesta tietoa, jotta tiedän edes hieman maan kulttuurista ja ihmisten toimintatavoista, mikä on suotavaa ja mikä taas ei. Kulttuurierojen huomaaminen avaa silmiä ja maailmaa sekä eri kulttuureja. Ne saavat myös pohtimaan sitä, mikä omassa kulttuurissa on arvostettavaa.

Todellisen kulttuurishokin koin Marokossa, missä lähes kaikki oli päinvastaista Suomeen verrattuna. Taksimatka lentokentältä hotellille oli kuin vuoristorata, sillä vauhtia riitti ja tilanteisiin syöksyttiin hurjapäisesti. Taksimme pujotteli autojen, jalankulkijoiden, mopojen ja kamelien välissä, eikä autossa ollut turvavöitä, mikä lisäsi entisestään turvattomuuden tunnetta. Ruuhka-aikana kulkuneuvojen torvet soivat, mikä sekin on outoa suomalaisen näkökulmasta, koska Suomessa olemme tottuneet käyttämään sitä vain, kun sille on tarvetta.

Kulttuurissa korostui erityisesti läheinen ihmiskontakti, koska lähes joka tilanteessa ihmiset tulivat lähelle ja tunnelma oli muutenkin erittäin tuttavallinen. Tämä johtuu varmastikin maan kulttuurista ja siitä, että suomalaisina emme ole tottuneet tällaiseen. Jopa katukauppiaat yrittäessään myydä tavaroitaan olivat tuttavallisia. Huomasin asian kuitenkin turistien kohdalla ja heihin kohdistuneesta huomiosta.

Tämän lisäksi paikalliset olivat hyvin innokkaita puhumaan turisteille heidän kielellään ja joskus keinot huomion herättämiseksi olivat suhteellisen äärimmäisiä, koska joskus saattoi kuulla suomalaisille tutut v- ja p-alkuiset voimasanat. Tämä oli aluksi huvittavaakin, mutta loman loppua kohden ainainen tavaroiden tuputtaminen, suomenkielen matkiminen ja hieman liiankin läheiset tilanteet saivat pääni pyörälle.

Toisen maan kulttuuri voi siis todella yllättää, jos ei tiedä mitä vastassa  on!


Teksti: Noora Savimäki, Matkailuliiketoiminnan ensimmäisen vuoden opiskelija
Kuvat: Pixabay