Opettavainen vierailu Auschwitziin

Kävimme perheeni kanssa reissussa, jossa vietimme muutaman yön sekä Tšekissä että Puolassa. Ensimmäisenä lensimme Prahaan, Tšekin pääkaupunkiin. Olimme siellä kolme yötä, kiertelimme vanhassa kaupungissa, kävimme vahamuseossa ja tutustuimme yleisesti kaupunkiin.

Prahasta lähdimme junalla kohti Puolaa, Krakovan kaupunkia. Krakovassa vietimme neljä yötä. Päivien aikana kiertelimme paljon kaupungissa sekä kävimme Auschwitzissa. Opastetulla kierroksella Auschwitzissa meille kerrottiin eri alueista ja mitä niissä on tapahtunut, kierrettiin vanhoissa kaasukammioissa sekä käytiin katsomassa paikkoja, joissa vangit nukkuivat.

Sisällä museotiloissa oli myös kasoittain kenkiä, vaatteita, laukkuja yms., jotka uhreilta riisuttiin ja jotka on säästetty. Hurja näky olivat ne kaikista pienimmät kengät ja vaatteet, joita joukosta löytyi turhan monet.

Auschwitzissä käynti opetti, kuinka hyvin asiat ovat tällä hetkellä, ja kuinka huonosti on mennyt Auschwitzin toiminnan aikaan. Yli miljoona uhria on surmattu mitä raaimmilla keinoilla, seassa myös lapsia ja vauvoja. Vierailu leirillä oli koskettava ja silmiä avaava, ja sai tajuamaan kuinka väärin toiminta on ollut. Siellä tapahtuneet asiat ovat karuja, eikä niiden julmuutta pysty käsittämään. Olen kiitollinen, että olen syntynyt aikakaudelle, jolloin kyseiset rajut tapahtumat ovat jo historiaa. Saamme olla rauhassa omia itsejämme, uskonnosta tai mistään muusta riippumatta.

Kierros leirialueella sekä kuvat ja uhrien vanhat vaatteet ovat karu näky. Auschwitz on kammottava kohde, mutta myös todella upea kokemus. En ollut perehtynyt asiaan kauheasti ennen vierailuamme siellä. Tiesin, että luvassa on kauheita ja järkyttäviä asioita, mutta en tiennyt missä määrin. Kierroksen jälkeen toiminta siellä alkoi kiinnostaa todella paljon, ja edelleen katselen kuvia ja luen artikkeleita leiristä. Paikkana ja matkakohteena Auschwitz saattaa olla sellainen, johon ei ensimmäisenä haluaisi mennä. Mutta uskon, että se juurikin tekee siitä unohtumattoman ja tärkeän. Kun kohtaa jotain, mitä ei oikeastaan haluaisi kohdata.

Suosittelen Auschwitzissa käyntiä kokemuksena todella paljon. Vaikka olen kerran jo kierroksella käynyt, haluaisin kovasti päästä uudelleen, ja varmasti tulevaisuudessa myös käyn. Paikka on merkittävä, ja paikan päällä käyminen jättää jäljen muistoihin ja tekee tapahtumista vielä tärkeämpiä. Astuessa alueelle, tuntuu kuin astuisi uuteen maailmaan, ja pääsee näkemään tapahtumat uhrien silmin.


Teksti ja kuvat: Sonja Vuorinen, ensimmäisen vuoden Matkailuliiketoiminnan opiskelija